ßßß
mojego przepisuSkładniki kruchego ciasta:170g mąki pszennej tortowej120g zimnego masła2 łyżki mielonych migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika (170'C) na 20-25 minut. Następnie studzę.Składniki na krem:250g serka Mascarpone250ml śmietanki kremówki 30%2 białka jaj4 łyżki cukru pudruDo dekoracji:starta czekoladalistki miętyKremówkę ubijam na sztywno, odstawiam.Białka ubijam na sztywno bez cukru, odstawiam.Serek Mascarpone ucieram mikserem z cukrem pudrem, następnie dodaję ubitą kremówkę i białka.Wszystko mieszam delikatnie łyżką. Na ostudzony blat ciasta nakładam masę serową i dekoruję truskawkami, startą czekoladą i miętą.Smacznego!Dodaję do akcji: