Wykonanie
Wreszcie kupiłam moją ukochaną kratkę do studzenia
ciasteczek, tarteletek czy
chleba... no i wiadomo gdzie ... w sklepie Mniam Mniam u Grześka:) mniamniowa jest na
serio, uwielbiam ją!jak zresztą większość moich gadżetów kuchennych, szkoda tylko, że już miejsca u mnie brak!Tarteletki jak zwykle banalnie proste ... tak sobie ostatnio myślałam o tych wszystkich banalnie prostych niby do wykonania ciastach,... że kiedyś, kilkanaście lat temu gdy moje dzieci były całkiem małe problemem było dla mnie upieczenie
ciasta drożdżowego, który zwykle był zakalcowaty a tego w
drożdżowym najbardziej nie lubię! dzisiejsze tarteletki wydawały mi się wtedy nie do ogarnięcia jak obecnie piękne
torty czy dekorowane lukrem królewskim
ciasteczka ale jestem w tym moim świecie cukierniczym trochę uparta więc zakupiłam worki, tylki, barwniki i
będę działać ... w końcu trening czyni mistrza:) kto by pomyślał, że takie cuda się zdarzą ... całe moje życie to jeden wielki cud :)
przepis własnySkładniki: na kruche ciasto170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.Składniki: na krem250g
mascarponelaska wanilii4 łyżeczki
cukru pudru200ml
śmietany kremówkisok z jednej
limonkiŚmietanę ubijam na sztywno ( 90% ) ,
mascarpone mieszam z
cukrem pudrem i nasionkami
wanilii, dodaję
sok z limonki i ponownie mieszam, partiami dokładam ubitą
śmietanę i delikatnie mieszam od dołu szpatułką by krem nie opadł za bardzo. Przekładam przygotowany krem do worka cukierniczego i wyciskam do wypieczonych tarteletek, na kremie układam
owoce i przesmarowuję wierzch pędzelkiem nasączonym
białym rumem.Smacznego:)