ßßß Cookit - przepis na Mazurek z lemon curd

Mazurek z lemon curd

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy mazurek z pewnością zadowoli tych, którzy nie przepadają za słodkimi kajmakowymi mazurkami a wolą bardziej kwaskowate smaki. Mazurek posiada dwie masy: pierwsza to masa marcepanowa a na niej masa z serkiem mascarpone i lemon curd.
Gorąco polecam i zapewniam Was, że na pewno nie będziecie żałować czasu poświęconego na przygotowaniu tego pysznego mazurka!!
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
masa marcepanowa:
100 g gotowej masy marcepanowej
4 łyżki śmietanki kremówki
100 ml lemon curd
100 g serka mascarpone
Składniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować dowolnie i upiec w 200°C na złoty kolor.
Ciasto odstawić do wystudzenia.
W garnuszku z grubym dnem umieścić śmietankę oraz gotową masę marcepanową pokrojoną na mniejsze kawałki- podgrzewając rozpuścić masę aż będzie bez grudek.
Ciepłą masę rozprowadzić na podpieczonym i ostudzonym spodzie.
Odstawić do zastygnięcia.
Serek mascarpone wymieszać z lemon curd za pomocą rózgi lub miksera.
Masę wyłożyć na masę marcepanową.
Całość dowolnie udekorować i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/mazurek-z-lemon-curd