ßßß
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/2 kostki zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 żółtko2 łyżki kwaśnej śmietanymasa marcepanowa:100 g gotowej masy marcepanowej4 łyżki śmietanki kremówki100 ml lemon curd100 g serka mascarponeSkładniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować dowolnie i upiec w 200°C na złoty kolor.Ciasto odstawić do wystudzenia.W garnuszku z grubym dnem umieścić śmietankę oraz gotową masę marcepanową pokrojoną na mniejsze kawałki- podgrzewając rozpuścić masę aż będzie bez grudek.Ciepłą masę rozprowadzić na podpieczonym i ostudzonym spodzie.Odstawić do zastygnięcia.Serek mascarpone wymieszać z lemon curd za pomocą rózgi lub miksera.Masę wyłożyć na masę marcepanową.Całość dowolnie udekorować i odstawić do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!!

