Wykonanie
Dzisiejszy mazurek z pewnością zadowoli tych, którzy nie przepadają za słodkimi kajmakowymi mazurkami a wolą bardziej kwaskowate smaki. Mazurek posiada dwie masy: pierwsza to masa marcepanowa a na niej masa z
serkiem mascarpone i lemon
curd.Gorąco polecam i zapewniam Was, że na pewno nie będziecie żałować czasu poświęconego na przygotowaniu tego pysznego mazurka!!
1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 kostki zimnego
masła5 łyżek
cukru pudru1
żółtko2 łyżki kwaśnej
śmietanymasa marcepanowa:100 g gotowej masy marcepanowej4 łyżki
śmietanki kremówki100 ml lemon
curd100 g
serka mascarponeSkładniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować dowolnie i upiec w 200°C na złoty kolor.Ciasto odstawić do wystudzenia.W garnuszku z grubym dnem umieścić
śmietankę oraz gotową masę marcepanową pokrojoną na mniejsze kawałki- podgrzewając rozpuścić masę aż będzie bez grudek.Ciepłą masę rozprowadzić na podpieczonym i ostudzonym spodzie.Odstawić do zastygnięcia.
Serek mascarpone wymieszać z lemon
curd za pomocą rózgi lub miksera.Masę wyłożyć na masę marcepanową.Całość dowolnie udekorować i odstawić do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!!