Wykonanie
Dziś jeden z wielu wyjątkowych dni w roku więc co tu dużo pisać - Wszystkiego Najlepszego Kobiety!Wprawdzie już prawie północ, ale na takie
ciastko można sobie jeszcze pozwolić:)Składniki na ciasto:- 250 g
mąki pszennej- 6 łyżek
masła- 2 łyżki
cukru pudru- 2
żółtkaSkładniki na krem:- 250 g
sera mascarpone- pół szklanki
śmietanki kremówki 30%- 2 łyżki
cukru pudru- 1 płaska łyżeczka
cukru waniliowegoBędą potrzebne jeszcze
owoce, jakie tylko lubimy oraz foremki na tarteletki.Przygotowanie:Na stolnicę lub blat przesiewamy
mąkę, dodajemy do tego
cukier oraz schłodzone
masło. Siekamy
masło nożem do momentu aż będzie w drobnych kawałkach. Dodajemy
żółtka, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (można oczywiście ciasto trzymać całą noc). Po tym czasie wałkujemy ciasto, wykrawamy koła i przenosimy do foremek. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięciaW misce ubijamy
śmietankę kremówkę na sztywną masę. W osobnej misce mieszamy
ser mascarpone,
cukier puder oraz
cukier waniliowy. Dodajemy wcześniej ubitą
śmietankę i mieszamy całość. Otrzymaną masę nakładamy do każdej tarteletki. Ozdabiamy
owocamiSmacznego:)