Wykonanie
Babeczki w formie uroczych, Wielkanocnych koszyczków z jajeczkami to idealna propozycja na świąteczny stół. Klasyczne kruche
spody na babeczki z delikatnym kremem na bazie kremówki i
mascarpone to połączenie świetnie ze sobą komponujące, które z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Ich wyglądem zauroczone będą szczególnie dzieci, które można zachęcić do dekoracji - zabawa gwarantowana.
Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Składniki (ok. 18-20 babeczek):
spody do babeczek:300 g
mąki pszennej150 g
masła (powinno być lekko schłodzone)3
żółtkaok. 70 g
cukru pudrucukier waniliowyszczypta
solimasa:500 ml
śmietanki kremówki 30-36%500 g
serka mascarponeok. 2-3 łyżki
cukru pudruok. 150 draży w kształcie jajeczekdowolna posypka (opcjonalnie)
Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych
masłem metalowych foremkach. Część ciasta pozostawiamy na obręcze koszyczków. Babeczki pieczemy do momentu zrumienienia brzegów przez ok. 8-10 minut w temperaturze 175 -180 stopni.
Z pozostawionego ciasta formujemy dość cienkie wałeczki, a następnie parami ostrożnie "skręcamy" je i układamy w kształt półokręgu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Również pieczemy je w tej samej temperaturze do zrumienienia.Studzimy.Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się
masło).
Mascarpone chwilkę miksujemy i stopniowo dodajemy do ubitej
śmietany delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy
cukier puder i również ostrożnie mieszamy do połączenia składników.Za pomocą szprycy z przygotowanym kremem wyciskamy porcje masy. Na środku każdej babeczki układamy po ok. 3 jajeczka, a następnie wbijamy do masy obręcz koszyczka. Całość możemy udekorować dowolnymi posypkami.