ßßß Cookit - przepis na tartaletki cytrynowe

tartaletki cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Tyle słońca w całym mieście! wpuśćmy jego promienie do naszych domów, aby ocieplić trochę tę zimę!
Delikatnie słodkie i kruche ciasto z białym kwaskowym kremem i kawałkiem słońca pod postacią cytryny, to idealny sposób na niedzielne popołudnie! :)
spód:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do foliowej torebki i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Foremki do tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Nie za grubą, bo ciasto urośnie trochę w piekarniku, ale też nie za cienką, ponieważ po upieczeniu mogą się łamać. Wykałaczką ponakłuwać ciasto, aby nie spuchło za bardzo podczas pieczenia. Piec ok. 30 w 180 ° C. Odstawić do wystudzenia.
krem:
ok. 300 ml śmietany kremówki (30%)
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Kremówkę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz sok z cytryny.
dekoracja:
1 cytryna pokrojona w cienkie plastry
Na tartaletki kłaść po jednej łyżce kremu i udekorować połówką cytryny.
Z przepisu można upiec jedną dużą tartę; w tym celu należy podwoić ilość wszystkich składników.
Smacznego!
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/01/tartaletki-cytrynowe.html