ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowo-truskawkowa

Tarta migdałowo-truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Polana truskawek malowana migdałowym kremem...
Sezon truskawkowy trwa. Przynosimy do domu każdego dnia koszyk truskawek za koszykiem i chcemy nacieszyć się tymi wspaniałymi owocami. Jakie macie pomysły na desery truskawkowe? W moim rodzinnym domu ulubionym ciastem w tym okresie jest torcik z ciasta biszkoptowego z masą budyniową i truskawkami, ale ja tym razem postanowiłam zrobić tartę z kremem migdałowym, truskawkami i płatkami migdałów. Wyszła pysznie, sami spróbujcie! :)
Składniki na bardzo dużą tartę :
- na ciasto:
500 g mąki pszennej (3 szklanki),
3 jajka,
200 g masła,
2 łyżki śmietany 18 % ,
2 łyżki cukru pudru.
Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm.
- na krem mascarpone:
250 g serka mascarpone,
350 ml śmietanki 30% (schłodzonej w lodówce),
1 opakowanie cukru migdałowego (16 g),
2 łyżki cukru pudru.
Zamiast cukru migdałowego możemy też użyć cukru waniliowego lub półtorej łyżki zwykłego cukru połączonego z 3 kropelkami aromatu migdałowego.
- owoce:
300 g truskawek,
płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Masło siekamy nożem na drobne części. Na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z mąki, jajek, rozdrobnionego masła, śmietany i cukru pudru. Jeśli jest zbyt lepkie możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki, jeśli natomiast jest zbyt kruche i nie chce się połączyć możemy dodać więcej śmietany. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wałkujemy je na dość gruby placek i układamy w niskiej okrągłej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w ten sposób aby ciasto wznosiło się aż po brzegi blaszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 ° C przez 12 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem w różnych miejscach, tak aby wyszło z niego powietrze i pieczemy kolejne 12 minut.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem migdałowym (lub waniliowym) i cukrem pudrem.
Śmietankę 30 % ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do serka i mieszamy. Łączą się szybko.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem, układamy truskawki, dekorujemy płatkami migdałów. Tartę kroimy w trójkąty i przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/06/tarta-migdaowo-truskawkowa.html