Wykonanie
Polana
truskawek malowana
migdałowym kremem...
Sezon
truskawkowy trwa. Przynosimy do domu każdego dnia koszyk
truskawek za koszykiem i chcemy nacieszyć się tymi wspaniałymi
owocami. Jakie macie pomysły na desery truskawkowe? W moim rodzinnym domu ulubionym
ciastem w tym okresie jest torcik z ciasta
biszkoptowego z masą budyniową i
truskawkami, ale ja tym razem postanowiłam zrobić tartę z kremem
migdałowym,
truskawkami i
płatkami migdałów. Wyszła pysznie, sami spróbujcie! :)Składniki na bardzo dużą tartę :- na ciasto:500 g
mąki pszennej (3 szklanki),3
jajka,200 g
masła,2 łyżki
śmietany 18 % ,2 łyżki
cukru pudru.Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm.- na krem
mascarpone:250 g
serka mascarpone,350 ml
śmietanki 30% (schłodzonej w lodówce),1 opakowanie
cukru migdałowego (16 g),2 łyżki
cukru pudru.Zamiast
cukru migdałowego możemy też użyć
cukru waniliowego lub półtorej łyżki zwykłego
cukru połączonego z 3 kropelkami
aromatu migdałowego.-
owoce:300 g
truskawek,
płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Masło siekamy nożem na drobne części. Na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z
mąki,
jajek, rozdrobnionego
masła,
śmietany i
cukru pudru. Jeśli jest zbyt lepkie możemy dosypać jeszcze odrobinę
mąki, jeśli natomiast jest zbyt kruche i nie chce się połączyć możemy dodać więcej
śmietany. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie wałkujemy je na dość gruby placek i układamy w niskiej okrągłej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w ten sposób aby ciasto wznosiło się aż po brzegi blaszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 ° C przez 12 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem w różnych miejscach, tak aby wyszło z niego powietrze i pieczemy kolejne 12 minut.
Serek mascarpone mieszamy z
cukrem migdałowym (lub
waniliowym) i
cukrem pudrem.
Śmietankę 30 % ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera na sztywno. Ubitą
śmietankę dodajemy stopniowo do
serka i mieszamy. Łączą się szybko.Na wystudzone ciasto nakładamy krem, układamy
truskawki, dekorujemy
płatkami migdałów. Tartę kroimy w trójkąty i przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))