ßßß Cookit - przepis na Tarta z owocami sezonowymi i białą czekoladą

Tarta z owocami sezonowymi i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Są takie dni kiedy wcale nie trzeba długo myśleć co do kawy... pomysł pojawia się w głowie gdy przechodzisz przez targ a twoje oczy buszują wśród kolorowych owoców, wtedy wystarczy wyciągnąć rękę i już czuje się zapach ciasta w domu!
przepis własny
Składniki: na kruchy spód
170g mąki pszennej tortowej
120g zimnego masła
2 łyżki mielonych migdałów
żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: na krem
250g serka mascarpone
130g białej czekolady
2łyżeczki cukru pudru
300g ubitej na sztywno śmietanki 36%
1 ubite na sztywno białko jaja
posiekane pistacje do dekoracji
Czekoladę roztopić ( ja robiłam to na parze ) dodać ją do serka mascarpone i dobrze zmiksować dodając cukier puder. Szpachtułką dodawać powoli ubitą śmietanę, dobrze wymieszać i dodać ubite białko, tak jak poprzednio delikatnie wymieszać by masa była w miarę puszysta. Masę wyłożyć na upieczoną tartę, wyrównać powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować owocami i posypać wierzch pistacjami.
Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/06/sezonowe-owoce-i-tarta-z-kremem-z-biaej.html