Wykonanie
Są takie dni kiedy wcale nie trzeba długo myśleć co do
kawy... pomysł pojawia się w głowie gdy przechodzisz przez targ a twoje oczy buszują wśród kolorowych
owoców, wtedy wystarczy wyciągnąć rękę i już czuje się zapach ciasta w domu!
przepis własnySkładniki: na kruchy spód170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.Składniki: na krem250g
serka mascarpone130g
białej czekolady2łyżeczki
cukru pudru300g ubitej na sztywno
śmietanki 36%1 ubite na sztywno
białko jajaposiekane
pistacje do dekoracji
Czekoladę roztopić ( ja robiłam to na parze ) dodać ją do
serka mascarpone i dobrze zmiksować dodając
cukier puder. Szpachtułką dodawać powoli ubitą
śmietanę, dobrze wymieszać i dodać ubite
białko, tak jak poprzednio delikatnie wymieszać by masa była w miarę puszysta. Masę wyłożyć na upieczoną tartę, wyrównać powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować
owocami i posypać wierzch
pistacjami.Smacznego.