Wykonanie
Wreszcie nastąpił ten piękny dzień kiedy wstałam o świcie do pracy a w niej przygotowałam tartę z
białą czekoladą i
mascarpone, którą zabrałam na grilla do koleżanki, z którą znam się od lat...obie chodziłyśmy w 98r na
kurs kroju i szycia, Ona była ode mnie zdecydowanie lepsza, dokładniejsza i zawsze do końca skrupulatnie wszystko kończyła a ja?...ja chciałam zbyt szybko założyć na siebie szytą kieckę i często zdarzało się, że moja praca wymagała wielu poprawek a na końcu okazało się, że przez moją niedokładność nie miałam ochoty już nosić tego co uszyłam:) Ona za to szyje do dziś, do dziś na jej ramionach widzę pięknie wykończone lamówką sukienki czy bluzeczki, wykończone bardzo dokładnie co przecudnie wygląda i cieszy moje oko. Jest bardzo skromna i ambitna, jej rodzina to wspaniali ludzie...szczerzy, dobrzy, kochani i mała Małgosia, która wcale nie jest już taka mała...mądra, pięknie mówiąca dziewczynka...aż miło na nią popatrzeć :) Sobota była bardzo udana za co bardzo dziękuję :) A Was zapraszam na tartę bardzo słodką...osłodzi każdy smutek i każdą łzę :)

przepis własnySkładniki: na kruchy spód170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.Składniki: na krem250g
serka mascarpone200g
białej czekolady2łyżeczki
cukru pudru1
laska wanilii1 ubite na sztywno
białko jajaCzekoladę roztopić ( ja robiłam to na parze ) dodać ją do
serka mascarpone i dobrze zmiksować dodając
cukier puder i nasiona
wanilii. Szpachtułką dodawać powoli ubite
białko i delikatnie mieszać by masa była w miarę puszysta. Masę wyłożyć na upieczoną tartę, wyrównać powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować
owocami.Smacznego.* Ja żeluje dodatkowo
owoce syropem połączonym z
żelatyną by
owoce były lśniące.






