Wykonanie
Mus czekoladowy zdobył
serca domowników, jest idealny dla czekoholików i osób potrzebujących dużej
dawki słodkości :)
Truskawki świetnie komponują się z kremem nie tylko wizualnie:) Polecam!
przepis JadalniaSkładniki: na kruche ciasto170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.Składniki: na
krem czekoladowy5
żółtek150g
cukru150g
śmietanki270g
czekolady 72%0,5l
śmietanki 36%Najpierw ubijamy
śmietankę na 80% i odstawiamy.
Cukier wsypać do szerokiego, suchego garnka i spalić na karmel, gdy już będzie płynny o barwie karmelu dodać podgrzaną lekko
śmietankę i poruszać kilka
razy garnkiem by rozprowadzić masę po całości. Przelać odrobinę masy do rozbełtanych
żółtek by je zahartować, rozmieszać i przelać do garnka z masą karmelową. Podgrzewać całość na małym ogniu przez około 4 minuty. Przekładamy masę karmelową do misy miksera i ubijamy aż ostygnie i powstanie z niej masa krówkowa. W czasie ubijania się
krówki, topimy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Gdy nasza
krówka jest gotowa przekładamy ją do dużej miski, dodajemy stopioną jeszcze ciepłą
czekoladę i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Następnie dodajemy w
trzech turach ubitą
śmietankę i roztrzepujemy rózgą pierwsze dwie tury, ostatnią trzecią staramy się wmieszać szpatułką by powstały tz "dziury" w kremie...oznacza to, że krem został napowietrzony i będzie bardzo delikatny i nie zbity! Uwaga!!! krem szybko zastyga!