Wykonanie
spód:2 szklanki
mąki pszennej150 g zimnego
masła1/4 szklanki
cukru2
żółtkałyżka kwaśnej
śmietanymasa:250 ml
śmietany 36%pół szklanki
mleka1,5 tabliczki
białej czekolady3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukrutruskawkigalaretka truskawkowaskładniki na spód zagnieść, odstawić na 20 minut do lodówki, wykleić
ciastem blachę do tarty (wysmarowaną
masłem) piec 20 minut w 180 stopniach,3 łyżeczki
żelatyny zalać 3 łyżkami
wody, odstawić na 5 minut, w rondelku zagotować
śmietanę,
mleko, i
cukier, zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, mieszać do roztopienia
czekolady, dodać
żelatynę,wystudzoną masą zalać ostudzone ciasto, wstawić do lodówki,gdy masa stężeje wyłożyć na wierzchu pokrojone
truskawki,
galaretkę rozpuścić w szklance
wody, tężejącą polać
truskawki, ciasto wstawić do lodówki.