Wykonanie
Całkiem pyszne ciacho, a przy tym niedrogie i szybko się robi. Przepis znaleziony w starym zeszycie.
Na ciasto:30 dag
margaryny3 szklanki
mąki pszennej3
żółtka4 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudruDo przełożenia:3 opakowania budyniu na pół litra
mleka1 litr
mlekaLukier:1 szklanka
cukru pudrusok z 1
cytrynyZ podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części. Blaszkę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowaną jedną część ciasta. Ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość
mleka do 1 litra. Gorące wylać na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec na złoty kolor. Gorący placek oblać lukrem utartym z
cukru pudru i
soku z cytryny. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego.