Wykonanie
Kochani, polecam te
ciasteczka, wyszły bardzo smaczne. Są kruche, mocno
czekoladowe i trudno im się oprzeć :)
Składniki (nie policzyłam ile wyszło, ale oceniam że ok. 50-60 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej100 g.
masła, rozpuszczonego2
żółtka1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 30%2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 pełna łyżka
kakao0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka domowego
cukru waniliowego0,5 szklanki
czekoladowych kropelekPrzygotowanie :
Mąkę przesiewam do miski, dodaję
cukier puder i
waniliowy,
proszek do pieczenia i
kakao, po czym dokładnie mieszam suche składniki. Dolewam przestudzone
masło i
śmietankę, mieszam łyżką do momentu gdy wszystko się połączy, a
potem krótko wyrabiam dłonią. Dodaję
czekoladowe kropelki, jeszcze chwilę zagniatam razem. Ciasto rozwałkowuje na grubość 0,5 cm. Wykrajam ostrą foremką kółka (u mnie średnica 3,5 cm), układam je na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-25 minut.