Wykonanie
Smaczne, kruche
ciasteczka, które na pewno spodobają się dzieciom. Jest trochę fajnej zabawy przy przygotowywaniu, a posmakują wszystkim ;)
Składniki na ok. 40 sztuk :2 szklanki
mąki pszennej125 g. zimnego
masła3
żółtka1,5 łyżki gęstej
śmietany 18%0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżka
kakao2 krople
olejku rumowegoPrzygotowanie :Przesiewam do miski
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodaję
cukier puder i
waniliowy,
żółtka i zimne
masło w kawałkach. Siekam nożem, aż składniki się połącza, po czym dodaję
śmietanę i dłonią zagniatam ciasto. Gdy jest jednolite dzielę je na dwie połowy, do jednej dodaję
kakao i
olejek rumowy.Ponownie zagniatam. Obie części - jasną i ciemną - znowu dzielę na dwie, każdą rozwałkowuję w na grubość ok. 2 mm. Układam jasną część na ciemnej, zwijam (miejsce łączenia smaruję
mlekiem).
Ostrym nożem kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm. Lekko rozpłaszczam każdy plaster, po czym tak przygotowane
ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można
ciastka dodatkowo posmarować
mlekiem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę ok. 25 minut (góra- dół).Przepis autorski.