Wykonanie
Kruche, maślane, domowe
ciasteczka - takie zawsze warto
mieć na wypadek niespodziewanej wizyty:)
Składniki (ok. 100 sztuk):3 szklanki
mąki pszennej170 g. miękkiego
masła4
żółtka1 pełna łyżka gęstej, kwaśnej
śmietany5 łyżek
cukru pudru5 łyżek
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Ze składników zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę je na kilka części i rozwałkowuję na grubość ok. 0,4 mm. Każdy placek wałkuję wałkiem z ząbkami, tworząc wzorki w kratkę, po czym nożykiem do pizzy dzielę każdy kawałek na równe kwadraty lub prostokąty.
Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20-25 minut.Przepis autorski.