Wykonanie
Wraz z nastaniem maja w ogródku pojawił się piękny i dorodny
rabarbar. Z tego powodu postanowiłam upiec proste i szybkie, kruche ciasto. Przy okazji można zrobić orzeźwiający kompot z dodatkiem
mięty i
jabłka, który jest świetnym dopełnieniem do ciasta .Składniki:3 szklanki
mąki pszennej,5 łyżek
powidła śliwkowego,4
żółtka,1
margaryna,5 łyżek
cukru pudru,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 kg
rabarbaru,1
jabłko,
cukier waniliowy(całe opakowanie),1 szklanka
cukru pudru,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,opakowanie
wiórków kokosowychPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę razem z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Dodać
margarynę i pokroić szerokim nożem. Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka dodać do składników na stolnicy. Zagnieść ciasto. Wstawić na 15 min do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części- 2 małe i 1 większą. Łodyżki
rabarbaru umyć i pokroić. Zasypać
cukrem waniliowym. Formę na placek wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyłożyć na blachę i posmarować powidłem.
Rabarbar odsączyć z soku, który się wydzielił i wymieszać z obranym i startym na grubej tarce
jabłkiem.
Owoce wysypać na powidło . Z lodówki wyciągnąć 2 część ciasta . Jedną rozwałkować i wyłożyć na
rabarbar. Z
białek ubić pianę, dodać
cukier puder i
wiórki kokosowe wymieszane z
mąką ziemniaczaną. Pianę dokładnie rozsmarować po cieście. Ostatnią część ciasta zetrzeć na grubej tarce( przed tą czynnością trzymaj je w lodówce) na pianę z
białek i
kokosków. Placek piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 1 godzinę.