ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Pleśniak jest dla mnie ciastem, które pamiętam z dzieciństwa, a które na długie lata gdzieś w mojej kuchni zniknęło. Ciasto jest bardzo kruche, pyszne w smaku, uniwersalne w dodatkach, bo można je wzbogacić bakaliami, orzechami, owocami z kompotu - ważnym i stałym elementem jak dla mnie powinien być dżem z czarnej porzeczki. Z wielką radością je sobie w końcu przypomniałam i bardzo je Wam polecam :)
Składniki (blacha 26 x 32 cm):
3 szklanki mąki pszennej
250 g. margaryny
5 żółtek
5 białek
0,5 szklanki + 3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
5 łyżek wiórków kokosowych
250 g. dżemu z czarnej porzeczki
duża puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
Przygotowanie:
Siekam mąkę z margaryną, dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru i żółtka. Zagniatam ciasto - wymaga to cierpliwości, bo ciasto jest dość suche. Dzielę ciasto na 3 części, do jednej dodaję kakao. Wszystkie 3 kule wkładam na godzinę do zamrażarki.
Blachę wykładam papierem, na dno ścieram na grubej tarce 1 jasną część ciasta, a następnie wykładam dżem porzeczkowy. Następną warstwę stanowi starte ciemne ciasto. Ubijam na sztywno pianę ze szczyptą soli, po czym ubijając dalej dodaję do niej cukier, a na końcu łyżką mieszam z wiórkami kokosowymi. Połowę piany wykładam na ciemne ciasto, na niej układam pocięte w plastry brzoskwinie, wykładam pozostałą pianę i na koniec ścieram ostatnią, jasną część ciasta. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 60 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/02/plesniak.html