Wykonanie
Pleśniak jest dla mnie
ciastem, które pamiętam z dzieciństwa, a które na długie lata gdzieś w mojej kuchni zniknęło. Ciasto jest bardzo kruche, pyszne w smaku, uniwersalne w dodatkach, bo można je wzbogacić
bakaliami,
orzechami,
owocami z kompotu - ważnym i stałym elementem jak dla mnie powinien być
dżem z czarnej porzeczki. Z wielką radością je sobie w końcu przypomniałam i bardzo je Wam polecam :)




Składniki (blacha 26 x 32 cm):3 szklanki
mąki pszennej250 g.
margaryny5
żółtek5
białek0,5 szklanki + 3 łyżki
cukru pudru2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru waniliowego2 łyżki ciemnego
kakao5 łyżek
wiórków kokosowych250 g.
dżemu z czarnej porzeczkiduża puszka
brzoskwińDodatkowo:szczypta
soli do ubijania
białekPrzygotowanie:Siekam
mąkę z
margaryną, dodaję
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy, 3 łyżki
cukru pudru i
żółtka. Zagniatam ciasto - wymaga to cierpliwości, bo ciasto jest dość suche. Dzielę ciasto na 3 części, do jednej dodaję
kakao. Wszystkie 3 kule wkładam na godzinę do zamrażarki.Blachę wykładam papierem, na dno ścieram na grubej tarce 1 jasną część ciasta, a następnie wykładam
dżem porzeczkowy. Następną warstwę stanowi starte ciemne ciasto. Ubijam na sztywno pianę ze szczyptą
soli, po czym ubijając dalej dodaję do niej
cukier, a na końcu łyżką mieszam z wiórkami kokosowymi. Połowę piany wykładam na ciemne ciasto, na niej układam pocięte w plastry
brzoskwinie, wykładam pozostałą pianę i na koniec ścieram ostatnią, jasną część ciasta. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 60 minut.Przepis autorski.