Pyszne leciuteńkie ciasto na bazie jogurtów greckich. Podobne pojawiło się na blogu tutaj (klik). Dzisiejsza propozycja jest lżejsza. Ma mniej budyniu, a śmietana zastąpiona jest jogurtem greckim. Lekko kwaskowy porzeczkowy spód i delikatny smaczek kokosu. Dla mnie bomba. Bardzo, bardzo nam smakowało.Przepis znalazłam na stronie Takie tam moje pomysły . Polecam Wam baaaardzo.Składniki na ciasto:3 szkl mąki pszennej250g margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce.Składniki na masę jogurtową:1200g jogurtów greckich200g wiórków kokosowych (jak najdrobniejszych)1 łyżka budyniu waniliowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 białek3/4 szkl cukru2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytrynyponadto:słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić powidłami lub posypać kakao)Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i ekstraktem. Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać ocet. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać.Ciasto wyjąc z zamrażalki. Blaszkę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko docisnąć. Rozsmarować dżem porzeczkowy i wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopniSmacznego :)