ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jogurtów greckich z konfiturą porzeczkową

Ciasto z jogurtów greckich z konfiturą porzeczkową

nazwa

Wykonanie

Pyszne leciuteńkie ciasto na bazie jogurtów greckich. Podobne pojawiło się na blogu tutaj (klik). Dzisiejsza propozycja jest lżejsza. Ma mniej budyniu, a śmietana zastąpiona jest jogurtem greckim. Lekko kwaskowy porzeczkowy spód i delikatny smaczek kokosu. Dla mnie bomba. Bardzo, bardzo nam smakowało.
Przepis znalazłam na stronie Takie tam moje pomysły . Polecam Wam baaaardzo.
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej
250g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce.
Składniki na masę jogurtową:
1200g jogurtów greckich
200g wiórków kokosowych (jak najdrobniejszych)
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 białek
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
ponadto:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić powidłami lub posypać kakao)
Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i ekstraktem. Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać ocet. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąc z zamrażalki. Blaszkę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko docisnąć. Rozsmarować dżem porzeczkowy i wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/04/ciasto-z-jogurtow-greckich-z-konfitura.html