Wykonanie
Czasami
Madzia wpada w szał kupowania rzeczy. Wszelakich. Zwykle kuchennych, ale nie gardzi też innymi zupełnie nieprzydatnymi zdobyczami. A to 32 kubek, bo pozostałe 31 już się jej znudziły, a to talerz, bo przecież czerwonego jeszcze nie mamy, a to worek (albo 3) różnokolorowych guzików, bo wiadomo przecież, że 500 guzików w różnych kolorach i kształtach zawsze się w domu przyda. Tak też kilka lat temu weszliśmy w posiadanie maszynki do
ciastek. Bo akurat pojawiła się na sklepowej półce i stanęła
Madzi na drodze. Owa maszynka to proste urządzenie cukiernicze. Takie coś jak strzykawka do wyciskania kremu na
torty czy coś. Taki jakby rękaw cukierniczy, ale nie rękaw, a blaszana tuba. Ma kilkanaście najróżniejszych końcówek. A może tylko kilka? Nie mam pojęcia, nigdy nawet w ręku tego nie trzymałem. W każdym razie nabija się tę maszynkę masą do
ciastek, wyciska różne wzory
ciastek przy pomocy odpowiednich końcówek i piecze. Taka tam prosta robota..No i przeleżała ta maszynka kilka lat w kuchennej szafce, aż dnia pewnego
Madzia miała objawienie. Wstała, wyjęła tę maszynkę i wykręciła takie zajebiaszcze ciacha, że mi kapcie spadły!
Serio. Żadne maślane sklepowe
ciastka się nie umywają. Te były naprawdę super. I teraz już wiem, że zakup tej maszynki wcale nie był zbędny.Składniki:200 g
masła lub
margaryny (my użyliśmy
margaryny)300 g
mąki pszennej2
żółtkaszczypta
soliszczypta
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowego100 g
cukru pudruMasło lub
margarynę ubijać mikserem przez około 10 minut. Dodać oba
cukry,
żółtka,
potem przesianą
mąkę ze szczyptą
soli i
proszku do pieczenia. Następnie ciasto wkładamy do specjalnej maszynki do robienia
ciastek lub używamy maszynki do
mielenia mięsa ze specjalna nakładką. Wyciskamy
ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)