Kruche i delikatne z chrupiącym migdałem .Składniki:70 g zmielonych migdałów60 gcukru pudru200 g mąki pszennej2 żółtka150 g masłacukier waniliowy2 łyżeczki „Amaretto”szczypta soli½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniapołówki migdałów do wykończeniaorzeszki piniowe do dekoracjiWykonanie:Połączyć masło z cukrem i żółtkami ,chwilę ucierać.Utartą masę połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, szczyptę soli, aromaty i zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię i wstawić na 1 godz. do lodówki.Ciasto wyjąć z lodówki i formować małe kulki, które następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Kulki lekko spłaszczać.Można palcem robić wgłębienia, do którego wsadzamy połówkę migdała.Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w temp.ok 180 stopni.Po przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem.