ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka migdałowe

Kruche ciastka migdałowe

nazwa

Wykonanie

Kruche i delikatne z chrupiącym migdałem .
Składniki:
70 g zmielonych migdałów
60 g
cukru pudru
200 g mąki pszennej
2 żółtka
150 g masła
cukier waniliowy
2 łyżeczki „Amaretto”
szczypta soli
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
połówki migdałów do wykończenia
orzeszki piniowe do dekoracji
Wykonanie:
Połączyć masło z cukrem i żółtkami ,chwilę ucierać.
Utartą masę połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, szczyptę soli, aromaty i zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię i wstawić na 1 godz. do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki i formować małe kulki, które następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kulki lekko spłaszczać.
Można palcem robić wgłębienia, do którego wsadzamy połówkę migdała.
Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w temp.ok 180 stopni.
Po przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/kruche-ciastka-migdaowe.html