Wykonanie
Ciasto:30 dag
mąki pszennej20 dag
masła¾ szklanki
cukru3
żółtka6 łyżek mielonych
migdałów16 g
cukru wanilinowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliCukier puder do oprószeniaSposób wykonania:
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego
masła, wsypujemy
cukier oraz
cukier waniliowy i mielone
migdały, dodajemy
żółtka jaj, szczyptę
soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie
serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy
ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c kilkanaście minut, do lekkiego złocistego koloru, odstawiamy do wystudzenia.
Konfiturę rozsmarowujemy na pełnych ciasteczkach dociskamy
ciasteczkami z otworem, posypujemy grubo
cukrem pudrem.Słodkich wypieków!
http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
http://eterno.pl/