ßßß Cookit - przepis na Migdałowe serduszka i figa z makiem

Migdałowe serduszka i figa z makiem

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
¾ szklanki cukru
3 żółtka
6 łyżek mielonych migdałów
16 g cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c kilkanaście minut, do lekkiego złocistego koloru, odstawiamy do wystudzenia.
Konfiturę rozsmarowujemy na pełnych ciasteczkach dociskamy ciasteczkami z otworem, posypujemy grubo cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
http://eterno.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/02/migdaowe-serduszka-i-figa-z-makiem.html