Wykonanie
Co za powrót.19 godzin
drogi.I dom.I wspomnienia.
500 g
mąki pszennej300 g
margaryny lub
masła200 g
cukru pudru6
żółtek2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soliZ wszystkich składników zagnieść ciasto.Włożyć ciasto do woreczka i wstawić na 30 minut do lodówki.Ciasto podzielić na części i rozwałkowywać na grubość około 5-7 mm.Wykrajać z ciasta dowolne kształty i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.( Ja swoje
ciasteczka posypałam
cukrem perlistym dodatkowo).Piec około 10 minut lub dłużej w temp. 180 st. C do zrumienienia.Ostrożnie przekładać na talerze, będą jeszcze miękkie.Z tego przepisu wychodzą 2 blaszki
ciasteczek.
Kilka fotek z mojego pobytu w Zakopanem, a już niedługo kulinarna relacja z tego miejsca :)