Wykonanie
Te drobne i bardzo kruche
ciasteczka zrobiłam przez przypadek. Została mi jedna
chałwa, która uwielbiam ja, mąż i moja najstarsza pociecha, więc nie było czego dzielić :D Postanowiłam, że dodam ją do
ciasteczek z maszynki i nawet moja druga córka, która nie przepada za
chałwą, zajadała się
ciasteczkami, aż miło :)
Ciastka wyszły bardzo kruche i delikatne. Polecam
Składniki:7
żółtek1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego300 gram
masła lub
margaryny1/2 kg
maki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 gram
chałwy waniliowejDodatkowo:
cukier puderWykonanie:Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw
żółtka, następnie
masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona
chałwę. Ciasto powinno być dość luźnej konsystencji.Masę przekładam do maszynki z odpowiednią końcówką- rzecz gustu- i wyciskam na blachę niewielkie
ciasteczka. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam
ciasteczka na około 10 minut. Wyjmuję, gorące przekładam na deskę i od razu posypuję
cukrem pudrem.