Wykonanie
składniki* 2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej* 1 szklanka
cukru pudru* 200 g
masła lub
margaryny* 1/6 łyżeczki
proszku do pieczenia* 3
żółtka* 2 łyżeczki skórki startej z
pomarańczy* 15 ml soku wyciśniętego z
pomarańczy* kilka kropli
aromatu pomarańczowego* szczypta
soliSposób wykonaniaPrzesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder,
żółtka, szczyptę
soli, skórkę i sok z
pomarańczy,
aromat pomarańczowy,
masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, najlepiej
między dwoma kawałkami folii spożywczej żeby nie podsypywać już
mąką i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C , ok. 15 min.Upieczone
ciastka chłodzić na kratce, po wystudzeniu można udekorować
czekoladą lub lukrem.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.