ßßß
składniki* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej* 1 szklanka cukru pudru* 200 g masła lub margaryny* 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 żółtka* 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy* 15 ml soku wyciśniętego z pomarańczy* kilka kropli aromatu pomarańczowego* szczypta soliSposób wykonaniaPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka, szczyptę soli, skórkę i sok z pomarańczy, aromat pomarańczowy, masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej żeby nie podsypywać już mąką i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C , ok. 15 min.Upieczone ciastka chłodzić na kratce, po wystudzeniu można udekorować czekoladą lub lukrem.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.