ßßß
Składniki :1,5 szklanki mąki pszennej125 g. margaryny2 żółtka125 g. cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka kawy drobnej kawy rozpuszczalnej1 łyżka kakao1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie: Siekam drobno margarynę w misce z mąką, dodaję cukier, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto, dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kawę i kakao, dokładnie zagniatam aż uzyska równomierny kolor.Rozwałkowuję obie części ciasta na placki grubości ok. 3 mm, kroję w długie, cienkie, równej szerokości paski. Układam po 5 pasków każdego rodzaju naprzemiennie, przeplatając je. Ważne ! Zostawiam między paskami ok. 2 mm przerwy, wtedy przeplatanie idzie gładko :) Każdy ,,rządek" sklejam białkiem na początku i końcu. Po stworzeniu 1 ciastka równo odcinam zbędne wystające brzegi. Piekę w temperaturze 185 stopni do zezłocenia.Przepis autorski.


