ßßß
Smaczne ciasteczka z wyraźną nutą kawy, szybkie do zrobienia, bo nie wymagają wycinania.Osobom lubiącym kawowe wypieki na pewno będą smakowały.Składniki:270 g mąki pszennej30 g gorzkiego kakaołyżka sypkiej kawy (zwykłej, nie rozpuszczalnej)2 żółtka100 g zimnego masła100 g cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać kawę i masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny żeby ciasto się schłodziło. Następnie ręce oprószyć mąką i lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w 200*C.