ßßß Cookit - przepis na Markizy kokosowe z kremem kawowym

Markizy kokosowe z kremem kawowym

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka upiekłam wczoraj wieczorem, a dziś przygotowałam krem. Pomysł na taki krem wykorzystałam już jakiś czas temu, w domowych ciasteczkach oreo - jest dość twardy, ale też gładki i aksamitny.
Z tej porcji wyszło mi bodajże 45 ciastek, czyli po złożeniu ponad dwadzieścia.
Składniki :
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
200 g. masy marcepanowej
1 szklanka wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kakao
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 żółtko
100 g. miękkiego masła
Krem :
100 g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki gładkiego mleka w proszku
1 łyżka ekstraktu kawowego
Przygotowanie :
Łączę w misce wszystkie składniki ciasta, zagniatam - powinno być elastyczne i dość miękkie. Rozwałkowuję ciasto ma grubość 0,5 cm i wykrajam ciasteczka, układam je na blachach wyłożonych papierem. Wstawiam blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (u mnie 23 minuty) - powinny być złote. Upieczone ciastka przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Miksuję miękkie masło z cukrem pudrem na gładki krem, dodaję ekstrakt kawowy, a potem stopniowo dodaję mleko w proszku i już łyżką łączę z masłem. Gdy krem jest gładki i aksamitny, nakładam po porcji na połowę ciastek i przykrywam je pozostałymi.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/markizy-kokosowe-z-kremem-kawowym.html