Wykonanie
Ciasteczka upiekłam wczoraj wieczorem, a dziś przygotowałam krem. Pomysł na taki krem wykorzystałam już jakiś czas temu, w domowych ciasteczkach oreo - jest dość twardy, ale też gładki i aksamitny.Z tej porcji wyszło mi bodajże 45
ciastek, czyli po złożeniu ponad dwadzieścia.
Składniki :Ciasto :2 szklanki
mąki pszennej200 g. masy marcepanowej1 szklanka
wiórków kokosowych0,5 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżka
kakao2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany1
żółtko100 g. miękkiego
masłaKrem :100 g. miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki gładkiego
mleka w proszku1 łyżka ekstraktu
kawowegoPrzygotowanie :Łączę w misce wszystkie składniki ciasta, zagniatam - powinno być elastyczne i dość miękkie. Rozwałkowuję ciasto ma grubość 0,5 cm i wykrajam
ciasteczka, układam je na blachach wyłożonych papierem. Wstawiam blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (u mnie 23 minuty) - powinny być złote. Upieczone
ciastka przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenia.Miksuję miękkie
masło z
cukrem pudrem na gładki krem, dodaję ekstrakt
kawowy, a
potem stopniowo dodaję
mleko w proszku i już łyżką łączę z
masłem. Gdy krem jest gładki i aksamitny, nakładam po porcji na połowę
ciastek i przykrywam je pozostałymi.Przepis autorski.