Wykonanie
Kochani, jestem z siebie dumna :) Mam dziś dla Was cudowne
ciasteczka, które do złudzenia przypominają
ciasteczka oreo. Bardzo kruche, ciemne i mocno
kakaowe ciasteczka przełożyłam
białym kremem
waniliowym, połączenie tych smaków jest rewelacyjne. Zakochacie się w nich jak i ja :)
Składniki -ok. 40
ciasteczek, dokładnie nie wiem, bo były niestety zjedzone w trakcie robienia :)1,5 szklanki
mąki pszennej T 5000,5 szklanki
cukru pudruszczypta
soli1 ziarenko
kardamonu rozgniecionego w moździerzu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 pełne łyżeczki ciemnego
kakao3
żółtka180 g. miękkiego
masłaKrem:100 g. miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru2-3 krople esencji waniliowejok. 0,5 szklanki gładkiego
mleka w proszkuPrzygotowanie :Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto. Wałkuję je na placek grubości ok. 0,3 mm i kieliszkiem wykrajam kółka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i na każdym
ciastku wyciskam ozdobny wzór (u mnie to po prostu wzorek na stopce kieliszka).
Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 12-14 minut. Po upieczeniu odkładam
ciasteczka na kratkę, by całkiem ostygły.Miękkie
masło miksuję z
cukrem pudrem i esencją
waniliową na gładką masę, dodaje stopniowo
mleko w proszku - powinna powstać gęsta masa, którą bez trudu da się formować palcami. Z masy robię kulki i układam je na połowie
ciasteczek, lekko spłaszczam i przykrywam resztą
ciastek.Przepis autorski.