Wykonanie
Przyznam szczerze, że, ostatnio, nie chciało mi się piec ciasta, a to z tego powodu, że prawie trzy dni zajęło nam balowanie na weselu u chrześnicy mojego
męża :D Wniosek prosty-zbyt wiele ciasta :P. Ale minęło już kilka dni od tamtej chwili i wszyscy domownicy zaczęli się dopominać czegoś słodkiego. Już dawno chciałam zrobić jakieś kruche
ciasteczka, więc zrobiłam kruche
ciasteczka kakaowe i pyszną masę do przełożenia.
Składniki:30 dag
mąki pszennej15 dag
masła10 dag
cukru pudru2 łyżeczki
kakao4
żółtkaszczypta
soli1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:1 kostka
masła1/2 szklanki
cukru pudru4 łyżki
mleka w proszku2 łyżki słodkiej
śmietanki - 36%Wykonanie:
Żółtka z
cukrem pudrem ucieram na puch.
Masło siekam z
mąką, szczyptą
soli,
kakao i
proszkiem do pieczenia. Dodaję utarte
żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wkładam na 20-30 min do zamrażalnika. Wyjmuję i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 12-15 min. Gorące wyjmuję, układam na desce i zostawiam by przestygły.
Masło ucieram dodając po łyżce
cukier puder. Wsypuję po łyżce
mleko w proszku, nie przerywając ucierania. Na końcu dolewam dwie łyżki słodkiej
śmietanki, chwilę ucieram. Gotową masą smaruję jedno
ciasteczko i przykrywam drugim.