ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki z konfiturą śliwkową

Kruche rogaliki z konfiturą śliwkową

nazwa

Wykonanie

Kiedyś w dzieciństwie jedna ciocia z okazji jakiś świąt przyniosła ze sobą pyszne kruche rogaliki z marmoladą. Nie wiem co się ostatnio ze mną dzieje, ale zachciało mi się powrotu do tamtego okresu. Wyszukałam więc w starych zapiskach owej cioci przepisu i zrobiłam je sama…
Są idealne do kawy i mało słodkie.
Składniki:
380g mąki pszennej
200g masła
2 zółtka
1 czubata łyżka gęstej śmietany
100g cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada do nadziewania rogalików
Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy je do woreczka foliowego i odkładamy do lodówki na 2 godzinki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto (aby było łatwiej dzielimy je na 2-3 części) i wycinamy ostrym nożem trójkąty. Przy wałkowaniu i wycinaniu staramy się nie używać zbyt dużej ilości mąki do podsypywania. Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy po małej łyżeczce marmolady i zawijamy w kierunku wierzchołka formując przy tym rogaliki. Zaklejamy ich brzegi. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem przez 15-18 minut w 180’C.
Do zagniatania ciasta użyłam tym razem nowości w mojej kuchni blendera ręcznego firmy Wilton.
(zdjęcie pochodzi z internetu).
Recenzja tego gadżetu już wieczorem na blogu. Zapraszam!
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kruche-rogaliki-z-konfitura-sliwkowa