Wykonanie
Kiedyś w dzieciństwie jedna ciocia z okazji jakiś świąt przyniosła ze sobą pyszne kruche rogaliki z
marmoladą. Nie wiem co się ostatnio ze mną dzieje, ale zachciało mi się powrotu do tamtego okresu. Wyszukałam więc w starych zapiskach owej cioci przepisu i zrobiłam je sama…Są idealne do
kawy i mało słodkie.
Składniki:380g
mąki pszennej200g
masła2
zółtka1 czubata łyżka gęstej
śmietany100g
cukru pudruszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczeniamarmolada do nadziewania rogalikówZ powyższych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy je do woreczka foliowego i odkładamy do lodówki na 2 godzinki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto (aby było łatwiej dzielimy je na 2-3 części) i wycinamy
ostrym nożem trójkąty. Przy wałkowaniu i wycinaniu staramy się nie używać zbyt dużej ilości
mąki do podsypywania. Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy po małej łyżeczce
marmolady i zawijamy w kierunku wierzchołka formując przy tym rogaliki. Zaklejamy ich brzegi. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem przez 15-18 minut w 180’C.
Do zagniatania ciasta użyłam tym razem nowości w mojej kuchni blendera ręcznego firmy Wilton.(zdjęcie pochodzi z internetu).
Recenzja tego gadżetu już wieczorem na blogu. Zapraszam!