Wykonanie
Najsmaczniejsze danie z
dorsza jakie przyrządziłam w ostatnim czasie.
Ryby bardzo lubimy, jemy je bardzo często, zatem każdy nowy przepis chętnie wypróbowuję. Ten pochodzi z zerwanej kartki z kaledarza. Nie czekał nawet długo na realizację, bo zaintrygował mnie sos z
kaparów - sugerowany jako najlepszy dodatek do klopsików.Klopsiki są nie tylko pyszne, ale również niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, bo upieczone w piekarniku z odrobiną
oleju. Już zapach dochodzący z piekarnika zapowiadał nie lada ucztę. Za smakiem
kaparów nie przepadam szczególnie, ale sos z
kaparami mnie zaskoczył. Jest wyśmienity i rzeczywiście jego intensywny smak idealnie komponuje się z delikatnymi, mało wyrazistymi w smaku
rybnymi klopsami. Już myślę o powtórce tego zestawu. Gorąco polecam, bo to jest po prostu pyszne!Składniki:60 dkg
dorsza lub innej
białej ryby morskiej1/2 szklanki
bułki tartej1
jajko1 czubata łyżka
masła1
cebula2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszkikilka gałązek
mięty- opcjonalnie
sól,
pieprz,
olejszczypta
cukruSkładniki na sos z
kaparów:2 łyżki
kaparów150 ml
białego wina200 ml
bulionu warzywnego200 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka
mąki na czubek noża
czerwonej paprykicukier,
sól do smakukilka kropel
soku z cytrynyWykonanie:
ryby dokładnie sprawić, umyć, odfiletować i usunąć ości
cebulę obrać i posiekać razem z
rybą w drobną kostkę w salaterce dokładnie wymieszać masę
rybno -
cebulową z
masłem,
jajkiem,
bułką tartą, posiekaną
natką pietruszki i
miętą. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
cukruuformować niewielkie klopsiki, posmarować lekko
olejem, ułożyć na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C około 25-30 minut. W połowie pieczenia można je odwrócić w międzyczasie przygotować sos
kaparowy. Na 1 łyżce
masła podsmażyć 2 łyżki posiekanych
kaparów. Dolać 150 ml białego,
wytrawnego wina i podgrzewać, aż
wino wyparuje. Dolać 200 ml
bulionu warzywnego i zaprawić 150 ml
śmietany kremówki. Do 50 ml kremówki dodać 1 łyżeczkę
mąki, rozmieszać, wlać do sosu, zamieszać i zagotować. Doprawić
solą do smaku, dodać szczyptę
cukru, odrobinę
czerwonej papryki i
sok z cytryny.podawać klopsiki bezpośrednio po upieczeniu z
ostrym sosem
kaparowym i ulubioną
sałatkąŻYCZĘ SMACZNEGO !