ßßß
Zapraszam!Składniki:350 g filetu z łososia (bez skóry)500 g ziemniaków1 duża cebulasól, pieprz, gałka muszkatołowa2 łyżki masłasok z cytryny2 jajkabułka tarta i mąka do panierkiolejWykonanie:Pracę rozpoczynamy od obrania, drobnego pokrojenia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie.Następnie rozdrabniamy je i doprawiamy pieprzem i gałką.Cebulę drobno kroimy, masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulkę, układamy filet z łososia i oprószamy go solą i pieprzem.Patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut na średnim ogniu, z obu stron, tak aby łosoś był jeszcze lekko surowy w środku.
Łososia razem z cebulą wrzucamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy bułki tartej. Na koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny.Z masy formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.Smażymy na złoto na oleju.
Przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ.Smacznego!