Wykonanie
Cześć!Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe?Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste!
Zapraszam!Składniki:350 g filetu z
łososia (bez skóry)500 g
ziemniaków1 duża
cebulasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa2 łyżki
masłasok z cytryny2
jajkabułka tarta i
mąka do panierki
olejWykonanie:Pracę rozpoczynamy od obrania, drobnego pokrojenia i ugotowania
ziemniaków w osolonej wodzie.Następnie rozdrabniamy je i doprawiamy
pieprzem i gałką.
Cebulę drobno kroimy,
masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy
cebulkę, układamy filet z
łososia i oprószamy go
solą i
pieprzem.Patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut na średnim ogniu, z obu stron, tak aby
łosoś był jeszcze lekko surowy w środku.
Łososia razem z
cebulą wrzucamy do
ziemniaków, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy
bułki tartej. Na koniec doprawiamy odrobiną
soku z cytryny.Z masy formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki, obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej.Smażymy na złoto na
oleju.
Przepis na
sałatkę znajdziecie TUTAJ.Smacznego!