Wykonanie

Sezon na
jarmuż się rozpoczął i trwać będzie całą zimę. Roślina cieszy się doskonałą reputacją i jednocześnie jest praktycznie nie do kupienia. Czysty nonsens. Niby wraca do łask, a nadal próżno jej szukać na sklepowych półkach.Jak zdrowy jest
jarmuż pisałam już: tutaj .Chociaż ma intensywnie zielone i pięknie fryzowane liście nie
jada się go na surowo jak
sałatę. Dopiero po zblanszowaniu ( wrzucić na kilka minut na wrzątek, wyjąć, przelać zimną
wodą i odsączyć) jest znakomity jako jarzynka duszona na
maśle lub składnik sałatek.Wyjątkowa twardość, czy raczej trwałość czyni z niego za to doskonały dodatek do zup. Nie rozpadnie się podczas gotowania, zachowa swój kształt i kolor.Można go dusić z różnymi warzywami:
pomidorami,
selerem,
marchewką,
pietruszką,
cebulą,
czosnkiem i
jabłkami, a za każdym razem jarzynka będzie miała inny smak. Można z niego przyrządzić jarskie kotlety, a także bigos z
boczkiem i
kielbasą lub ugotować pyszną zimową zupę. Doskonale nadaje się na zdrowe i lekkostrawne
chipsy. Przepis poniżej.Gdy zostanie zebrany nieprzemarznięty, może
mieć gorzkawy smak. Wtedy najlepiej go zblanszować, a resztę włożyć do zamrażarki i przemrozić go.

4-5 liści z
jarmużu2
ziemniaki1
cebula1-2 ząbki
czosnku0,75 litra
bulionu z warzyw
listek laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiegokoperekgałka muszkatalowa
jogurt
Wykonanie:Liście
jarmużu dokładnie wypłukać i odsączyć. Wyciąć ze środka liści stwardniałą część łodygi. Pokroić na mniejsze kawałki.W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę podsmażyć pokrojoną w piórka
cebulę. Dorzucić posiekany
czosnek. Dodać pokrojone liście
jarmużu, zalać
bulionem i gotować. Dodać listek i
ziele angielskie (choć niekoniecznie), najlepiej w sitku do przypraw. Po około 10 minutach dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę
ziemniaki. Gotować następne 15 minut.Gdy warzywa będą miękkie zblendować całość na gładki krem. Podawać z dodatkiem
zielonego koperku i szczyptą
gałki muszkatałowej. Można ozdobić kleksem
jogurtu greckiego.
Chipsy jarmużowe świetnie smakują do zupy, ale mogą stanowić całkiem odrębne danie - zdrową i niezwykle chrupiącą przekąskę.Wykonanie
chipsów z
jarmużu:Wystarczy porwać na kawałki liście odzielone od grubej łodygi. Powinny być dobrze osuszone. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić
oliwą, bądź
olejem i posypać gruboziarnistą
solą. Piec w temperaturze 170 °C bez termoobiegu) lub 150°C z termoobiegiem około 10-12 minut. Najlepiej sprawdzić, bo łatwo je przypalić. Fryzowane koncówki
jarmużu są niezwykle delikatne, a po upieczeniu cudownie chrupiące.Życzę smacznego!
