Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Jest często podawany również w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, przede wszystkim dodajemy fasoli, której w oryginalnym przepisie nie znajdziemy.Składniki :10 dag białej fasoliwłoszczyzna do zupy3 buraczki1 średnia cebula4 ziemniaki1 litr bulionu3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 ząbek czosnku2 liście laurowesól/pieprz/cukier do smaku1 łyżka soku z cytrynykoperekFasolkę zalewamy wodą i moczymy dzień wcześniej. Na następny dzień odcedzamy i zagotowujemy, znów odcedzamy i potem gotujemy ok 40- 50 min już do miękkości . Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy . Cebulę obieramy i opalamy chwilę nad palnikiem (jeżeli nie mamy palnika ;) genialnym sposobem jest rozgrzanie patelni teflonowej do wysokiej temperatury i bez użycia oleju, opalenie cebuli na patelni ).Wszystkie warzywa ( oprócz ziemniaków i fasoli ), liść laurowy wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut . Po tym czasie dodajemy ziemniaki i fasolkę. Gotujemy jeszcze 20 minut . Barszcz zaprawiamy koncentratem pomidorowym . Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem, ziołami.Smacznego ;)