ßßß Cookit - przepis na Zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo

Zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
1 por
300 g ziemniaków
2,5 litra bulionu lub rosołu
100 g jarmużu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 g kiełbaski chorizo
2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
W garnku, na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać oliwę oraz pokrojonego pora (białe i jasno zielone części). Dusić przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż por zmięknie.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą i podgrzewać przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. Gotować przez 15 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać umyte i posiekane liście jarmużu (twarde łodyżki odrzucić) i gotować przez około 10 minut, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Na patelni podsmażyć pokrojone w kosteczkę chorizo (kiełbaski nie trzeba zwykle obierać ze skórki), smażyć przez około 2-3 minuty aż troszkę się wytopi.
Chorizo wraz z tłuszczem z patelni dodać do zupy i podgrzewać razem przez około minutę. Dodać koperek i wymieszać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/caldo_verde/przepis.html