Wykonanie
Składniki4 porcje1 łyżka
masła1/2
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy extra vergine1
por300 g
ziemniaków2,5 litra
bulionu lub rosołu100 g
jarmużu1 łyżka
koncentratu pomidorowego100 g
kiełbaski chorizo2 łyżki posiekanego
koperkuPrzygotowanieW garnku, na
maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, pod koniec dodać posiekany
czosnek. Dodać
oliwę oraz pokrojonego
pora (białe i jasno zielone części). Dusić przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż
por zmięknie.Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę
ziemniaki, doprawić
solą i podgrzewać przez około 3 minuty. Wlać gorący
bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i
solą w razie potrzeby. Gotować przez 15 minut aż
ziemniaki będą prawie miękkie.Dodać umyte i posiekane liście
jarmużu (twarde łodyżki odrzucić) i gotować przez około 10 minut, pod koniec dodać
koncentrat pomidorowy.Na patelni podsmażyć pokrojone w kosteczkę chorizo (
kiełbaski nie trzeba zwykle obierać ze skórki), smażyć przez około 2-3 minuty aż troszkę się wytopi.Chorizo wraz z tłuszczem z patelni dodać do zupy i podgrzewać razem przez około minutę. Dodać
koperek i wymieszać.