Wykonanie
Składniki4 porcje40 g
masła3 duże
pory1
cebula350 g
ziemniaków800 ml
wody (lub najlepiej
bulionu)1 łyżka
oliwy extra vergineDo podania: np.:
szczypiorekopcjonalnie,
śmietanka kremowa 30%grzanki z
chleba lub grzaneczki
czosnkowePrzygotowanie
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki.
Ziemniaki i
cebulę obrać i pokroić w kostkę.W dużym szerokim garnku roztopić
masło, dodać
pory,
ziemniaki i
cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.Zwiększyć ogień, wlać
wodę lub
bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.Posolić do smaku, dodać
oliwę extra vergine i zmiksować na gładki, lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić
śmietanką, posypać
szczypiorkiem i podawać z grzankami.
