ßßß Cookit - przepis na Zupa porowo - ziemniaczana

Zupa porowo - ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
40 g masła
3 duże pory
1 cebula
350 g ziemniaków
800 ml wody (lub najlepiej bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine
Do podania: np.:
szczypiorek
opcjonalnie, śmietanka kremowa 30%
grzanki z chleba lub grzaneczki czosnkowe
Przygotowanie
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki, lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pory/zupa_porowo_ziemniaczana/przepis.html