Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji150 g
piersi kurczakapęczek
szparagów (około 10 szt)1 mała
cebula2 duże
pory400 g
ziemniaków40 g
masła1 łyżeczka suszonego
tymianku1 litr
bulionu drobiowegosól1 łyżka
oliwy extra vergineDo podania: np.
śmietana 30%, grzanki z
chleba, małe grzaneczki
czosnkowe do posypania po zupiePrzygotowanie
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i żyłki, pokroić na 1,5 cm kosteczkę.
Szparagi opłukać, odłamać jasne twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na krótsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część (część ciemnozielonych liści zachować do dekoracji), przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na 1 cm kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.W dużym szerokim garnku roztopić
masło, dodać
tymianek,
kurczaka,
cebulę,
pory i
ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut co chwilę mieszając aż warzywa nieco zmiękną a
kurczak będzie z każdej strony wysmażony.Zwiększyć ogień, wlać
bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 4 - 5 minut przed końcem gotowania dodać
szparagi.Zupę doprawić do smaku
solą, wyłowić z zupy główki
szparagów i kilka kawałków
kurczaka (pozostawić do dekoracji) i zmiksować na gładki krem. Przed podaniem podgrzać w razie konieczności i polać
śmietaną 30%. Udekorować odłożonymi główkami
szparagów, kawałkami
kurczaka i cieniutko pokrojonymi zielonymi końcami
porów. Można podawać z grzankami lub chrupiącym
pieczywem.
