Wykonanie
Czy to jawa czy sen tego już nikt nie pamięta … ani tego czy to naprawdę zupa francuska :-) Przepis przywędrował do mojego domu prosto z akademika, który zamieszkiwała swego czasu moja córka Panna O. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała bo zamieniłam poniekąd
wywar na rosołkach na porządny
wywar jarzynowy, ubogaciłam
serowo w różne gatunki
sera biedną zupę studenta :-) dodałam tych i tamtych przypraw i znajomi, którzy szwendają się po świecie – oświadczyli, że jedli taką podczas swoich podróży po Francji, ha, ha, ha.Wiadomo, że podstawą każdej zupy jest
wywar, więc tym razem nie może i nie będzie inaczej, W tej zupie podstawą dobrego smaku jest
wywar!!! Może być rosół (jeśli macie) lecz ja proponuję wykonanie sporządzenie
wywaru jarzynowego z dodatkiem
białego wina.Co będzie potrzebne do wykonania
wywaru:2
łodygi selera naciowego1 – 2
marchewki1-2
cebule1
seler (średniej wielkości)1
por1-2
pietruszkiSuszony lub zielony
lubczykSól, zmielony
pieprz,
listek laurowy,250 ml
białego wina wytrawnego4 łyżki
masła lub 3-4 łyżki
oliwy2l
wodyOpcjonalnie w sezonie: zielona
pietruszka, liście zielone z
selera,
koperek, bulwa
kopru włoskiegoJak wykonać
wywar:Na 1,5 l
wywaruWarzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym
maśle lub
oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać
winem i lekko podusić. Kolejno zalać
wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując wytwarzającą się z
wywaru pianę. Po godzinie
wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.Oczywiście można zrobić również
wywar bez dodatku
wina - wystarczy go dobrze wtedy doprawić wg uznania :-)
Co będzie potrzebne do zupy serowej:
Wywar z jarzyn5-6 kostek
sera topionego5dkg
sera pleśniowego typu Lazur5-10 dkg
sera Mozzarella albo inny który lubi się rozpuszczać i ciągnąć w gorącej zupceSzczypta albo dwie
kminkuGałka muszkatołowa do smaku
Sól,
pieprz,2-3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanki2-3 kromki
chleba na grzanki (2 porcje)
Jak przygotować zupę
serową:Do
wywaru wrzucać kolejno kostki
topionego sera i mieszaj dokładnie aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodać kolejno
sery typu
Mozzarella i Lazur oraz
kminek i startą na tarce
gałkę muszkatołową . Najlepsza jest starta na świeżo ale jeśli macie kupioną od razu startą też dobrze (trzeba ją tylko dobrze przechowywać aby nie zwietrzała. Najlepiej w zamkniętym i szczelnie zakręconym słoiku). Podgrzewać i mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Nie gotować! Dodać do smaku
sól i
pieprz oraz gęstą
śmietankę. Moja zupa ma konsystencję ciasta naleśnikowego i jest przepyszna.Podaję z grzankami.
Jak wykonać grzanki:Sposobów na wykonanie grzanek jest wiele. Można z
czosnkiem, z
oliwą i bez. Robiłam już różne. Teraz robię w bardzo prosty sposób… Kroję
chleb w kostkę i wkładam do piekarnika (dużego bądź małego – bo mam dwa :-)). Trzymam tak długo jak mi się spodoba, tzn. aż grzanki będą złote i rumiane.No chyba, że się zagadam :-(