Wykonanie
Wywar z warzyw to kolejna pozycja w ABC gotowania.To tylko przypomnienie bo niedawno przy zupie serowej podawałam dokładny przepis na właśnie ten
wywar.
Wywar taki można wykorzystywać do wszelkiego rodzaju zup,
sosów, do picia ... do czego tylko będzie Wam potrzeba. Jest zdecydowanie lepszy bo zdrowszy od
bulionu w kostkach ;-(. Odrzućcie stare przyzwyczajenia, niech Moc, siła, piękno i zdrowie będą z
Wami ;-)
Co będzie potrzebne do wykonania
wywaru:2
łodygi selera naciowego1
por1 – 2
marchewki1-2
cebule1
seler (średniej wielkości)1-2
pietruszkiSuszony lub zielony
lubczykSól, zmielony
pieprz,
listek laurowy,250 ml
białego wina wytrawnego4 łyżki
masła lub 3-4 łyżki
oliwy2l
wodyOpcjonalnie w sezonie: zielona
pietruszka, liście zielone z
selera,
koperek, bulwa
kopru włoskiegoJak wykonać
bulion:Na 1,5 l
bulionuWarzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym
maśle lub
oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać
winem i lekko podusić. Kolejno zalać
wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując wytwarzającą się z
wywaru pianę. Po godzinie
wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.