ßßß Cookit - przepis na Szkatułka Cook : ABC gotowania ... czyli wywar z warzyw

Szkatułka Cook : ABC gotowania ... czyli wywar z warzyw

nazwa

Wykonanie

Wywar z warzyw to kolejna pozycja w ABC gotowania.
To tylko przypomnienie bo niedawno przy zupie serowej podawałam dokładny przepis na właśnie ten wywar. Wywar taki można wykorzystywać do wszelkiego rodzaju zup, sosów, do picia ... do czego tylko będzie Wam potrzeba. Jest zdecydowanie lepszy bo zdrowszy od bulionu w kostkach ;-(. Odrzućcie stare przyzwyczajenia, niech Moc, siła, piękno i zdrowie będą z Wami ;-)
Co będzie potrzebne do wykonania wywaru:
2 łodygi selera naciowego
1 por
1 – 2 marchewki
1-2 cebule
1 seler (średniej wielkości)
1-2 pietruszki
Suszony lub zielony lubczyk
Sól, zmielony pieprz, listek laurowy,
250 ml białego wina wytrawnego
4 łyżki masła lub 3-4 łyżki oliwy
2l wody
Opcjonalnie w sezonie: zielona pietruszka, liście zielone z selera, koperek, bulwa kopru włoskiego
Jak wykonać bulion:
Na 1,5 l bulionu
Warzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym maśle lub oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać winem i lekko podusić. Kolejno zalać wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując wytwarzającą się z wywaru pianę. Po godzinie wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/02/abc-gotowania-czyli-wywar-z-warzyw.html