Wykonanie
             Wywar z warzyw
Wywar z warzyw to kolejna pozycja w ABC gotowania.To tylko przypomnienie bo niedawno przy zupie serowej podawałam dokładny przepis na właśnie ten 
wywar. 
Wywar taki można wykorzystywać do wszelkiego rodzaju zup, 
sosów, do picia ... do czego tylko będzie Wam potrzeba. Jest zdecydowanie lepszy bo zdrowszy od 
bulionu w kostkach ;-(. Odrzućcie stare przyzwyczajenia, niech Moc, siła, piękno i zdrowie będą z 
Wami ;-)

Co będzie potrzebne do wykonania 
wywaru:2 
łodygi selera naciowego1 
por1 – 2 
marchewki1-2 
cebule1 
seler (średniej wielkości)1-2 
pietruszkiSuszony lub zielony 
lubczykSól, zmielony 
pieprz, 
listek laurowy,250 ml 
białego wina wytrawnego4 łyżki 
masła lub 3-4 łyżki 
oliwy2l 
wodyOpcjonalnie w sezonie: zielona 
pietruszka, liście zielone z 
selera, 
koperek, bulwa 
kopru włoskiegoJak wykonać 
bulion:Na 1,5 l 
bulionu
Warzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym 
maśle lub 
oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać 
winem i lekko podusić. Kolejno zalać 
wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując wytwarzającą się z 
wywaru pianę. Po godzinie 
wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.
