Wykonanie
            
Czy to jawa czy sen tego już nikt nie pamięta … ani tego czy to naprawdę zupa francuska :-) Przepis przywędrował do mojego domu prosto z akademika, który zamieszkiwała swego czasu moja córka Panna O. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała bo zamieniłam poniekąd 
wywar na rosołkach na porządny 
wywar jarzynowy, ubogaciłam 
serowo w różne gatunki 
sera biedną zupę studenta :-) dodałam tych i tamtych przypraw i znajomi, którzy szwendają się po świecie – oświadczyli, że jedli taką podczas swoich podróży po Francji, ha, ha, ha.Wiadomo, że podstawą każdej zupy jest 
wywar, więc tym razem nie może i nie będzie inaczej, W tej zupie podstawą dobrego smaku jest 
wywar!!! Może być rosół (jeśli macie) lecz ja proponuję wykonanie sporządzenie 
wywaru jarzynowego z dodatkiem 
białego wina.Co będzie potrzebne do wykonania 
wywaru:2 
łodygi selera naciowego1 – 2 
marchewki1-2 
cebule1 
seler (średniej wielkości)1 
por1-2 
pietruszkiSuszony lub zielony 
lubczykSól, zmielony 
pieprz, 
listek laurowy,250 ml 
białego wina wytrawnego4 łyżki 
masła lub 3-4 łyżki 
oliwy2l 
wodyOpcjonalnie w sezonie: zielona 
pietruszka, liście zielone z 
selera, 
koperek, bulwa 
kopru włoskiegoJak wykonać 
wywar:Na 1,5 l 
wywaruWarzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym 
maśle lub 
oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać 
winem i lekko podusić. Kolejno zalać 
wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując wytwarzającą się z 
wywaru pianę. Po godzinie 
wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.Oczywiście można zrobić również 
wywar bez dodatku 
wina - wystarczy go dobrze wtedy doprawić wg uznania :-)

Co będzie potrzebne do zupy serowej:
Wywar z jarzyn5-6 kostek 
sera topionego5dkg 
sera pleśniowego typu Lazur5-10 dkg 
sera Mozzarella albo inny który lubi się rozpuszczać i ciągnąć w gorącej zupceSzczypta albo dwie 
kminkuGałka muszkatołowa do smaku
Sól, 
pieprz,2-3 łyżki gęstej kwaśnej 
śmietanki2-3 kromki 
chleba na grzanki (2 porcje)

Jak przygotować zupę 
serową:Do 
wywaru wrzucać kolejno kostki 
topionego sera i mieszaj dokładnie aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodać kolejno 
sery typu 
Mozzarella i Lazur oraz 
kminek i startą na tarce 
gałkę muszkatołową . Najlepsza jest starta na świeżo ale jeśli macie kupioną od razu startą też dobrze (trzeba ją tylko dobrze przechowywać aby nie zwietrzała. Najlepiej w zamkniętym i szczelnie zakręconym słoiku). Podgrzewać i mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Nie gotować! Dodać do smaku 
sól i 
pieprz oraz gęstą 
śmietankę. Moja zupa ma konsystencję ciasta naleśnikowego i jest przepyszna.Podaję z grzankami.

Jak wykonać grzanki:Sposobów na wykonanie grzanek jest wiele. Można z 
czosnkiem, z 
oliwą i bez. Robiłam już różne. Teraz robię w bardzo prosty sposób… Kroję 
chleb w kostkę i wkładam do piekarnika (dużego bądź małego – bo mam dwa :-)). Trzymam tak długo jak mi się spodoba, tzn. aż grzanki będą złote i rumiane.No chyba, że się zagadam :-(
