Wykonanie

Wegański
dyniowo -
jogurtowy pudding owsiany nadziany
masłem orzechowym i
bananem. Podany z
Cynamomowym rajem ,
jagodami inkajskimi
granatem i
żurawinąPrzepis:- 5 łyżek
płatków owsianych- łyżka chia- szkl
napoju sojowego o smaku
waniliowym- 3 łyżki
naturalnego jogurtu sojowego- 4 łyżki pueere z dyni
Płatki owsiane wraz z chia ugotować na
napoju sojowym do gęstości. Następnie wymieszać je z pueere
dyniowym i
jogurtem sojowym. Część ugotowanej owsianki przełożyć do miseczki wyłożonej folią spożywczą, dodać ulubione nadzienie i drugą cześć owsianki. Pozostawić do przestudzenia, następnie włożyć owsiankę na całą noc do lodówki a rano podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego !Wczoraj po przyjściu ze szkoły czekała na mnie miła niespodzianka.A mianowicie,otrzymałam paczkę od firmy Fresano z którą niedawno nawiązałam współpracęPaczka doszła na prawdę bardzo szybko, a produkty były tak dokładnie zapakowane - 2 pudełka , szczelnie otaśmowane, całość w ostatnim pudełku zawinięta w folię bombelkową.A teraz może o firmie -Fresano jest to firma, a może bardziej hurtownia , słynąc z wieloletniej rodzinnej działalności , a przy tym producentem żywności ekologicznej. Możecie tam nabyć zarówno
bakalie, różnego rodzaju
kasze,
płatki,
mąki, zdrowe
cukry, ale również rośliny strączkowe,
sole, ziarna

A co otrzymałam?-
ryż czerwony-
jagody peruwiańskie- canihuę- proszek maca-
kaszę jaglaną słodkąDziś już przetestowałam pierwszy z produktów -
jagody peruwiańskieNa początek może kilka słów nich i ich właściwościachSuperowoc Inków
Jagody inkaskie (zwane również miechunką jadalną lub złotymi
jagodami) są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi
owoce te na pewno nie odejdą szybko w niepamięć. Jako naturalna wersja cytrynowej landrynki,
jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz
białek. Te egzotyczne
rodzynki można spożywać prosto z
torebki lub dodać do kompozycji
suszonych owoców jako intensywną nutkę
smakową.Uprawa i przetwórstwo
Jagody rosną na niewielkich krzewach w egzotycznej Kolumbii. Do zbiorów wybierane są tylko najdojrzalsze okazy
jagód. W naturalny sposób są one suszone na słońcu do momentu aż osiągną ok. 15% zawartości
wody, po to aby utrzymać miękką i ciągnącą konsystencję.Składniki: Organiczne
jagody inkaskie (Physalis peruviana)
Kraj produkcji: PeruCiekawostki:
Jagody inkaskie, bądź jak kto woli
jagody Inków, są w Polsce całkowitą nowością. Trafiły one do nas prosto z odległych zakątków Ameryki Południowej, gdzie uprawiane są na stromych stokach Andów. Na świecie znane są pod wieloma nazwami, np.
jagody Aguaymanto,
jagody peruwiańskie, Topotopo, Cuchuva lub po prostu złote
jagody.
Owoce te rosną na żyznych glebach w wyższych partiach gór. Ich krzewy są niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne i mało wymagające pod względem urodzajności podłoża. Bardzo często występują na obszarach, gdzie faktycznie są jedynymi roślinami. Co ciekawe, ich fizyczną odporność można powiązać z działaniem jakie wywierają one na ludzki organizm, bowiem posiadają one zbawienne właściwości na system odpornościowy.
Owoce jagód inkaskich chronione są cieniutkimi powłokami przypominającymi delikatny pergamin. Po jego usunięciu wyłania się żółty, jędrny
owoc.
Jagody te były znane już w zamierzchłych czasach, a lokalne ludy wierzą, że są one jednymi z zaginionych plonów Inków.
Jagody inkaskie są doskonałym źródłem beta karotenu, witaminy C, niacyny i fosforu. Posiadają także bardzo dużą zawartość protein, stanowiącą około 16% ich całkowitej wagi po wysuszeniu. Jest to jeden z najlepszych wyników na świecie.Pestki
jagód wykazują delikatne właściwości oczyszczające, dlatego ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na schorzenia jelit i układu wydalniczego.
Jagody inkaskie oferują także wysokie stężenie bioflawonoidów, popularnie zwanych witaminą P. Liczne badania wykazały, że podnoszą one kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ
krwi w naczyniach wieńcowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.Co więcej,
jagody Inków cechują się wysokim stężeniem pektyny, która to skutecznie obniża poziom cholesterolu, w szczególności cholesterolu LDL potocznie zwanego złym. Pektyna jest także związkiem przyjaznym dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ zapobiega ona spadkowi stężenia glukozy we
krwi.
Jagody inkaskie w liczbach (dane dla 100 g. wysuszonego produktu):Błonnik: 31 , 31 g.Wartość energetyczna: 335 , 35 kcalTłuszcz: 2 , 51 gWęglowodany: 66 gSubstancje odżywcze: 16 gWapno: 16 mgFosfor: 40 mgBeta karoten: 72 mgTiamina: 0 , 11 mgWitamina C: 8 mgNiacyna: 2 , 8 mgA jaka jest moja opinia ?Nie
będę ukrywać, bardzo lubię wszelkiego rodzaju
suszonej owoce , które teraz częściej spożywam, może nie widać tego w śniadaniach tak często, ale w ciągu dnia to nadrabiam.
Jagody te zachwyciły mnie bardzo swoim ( słodkim ) smakiem, są troszkę podobne ( w smaku ) do
rodzynek lub
morwy białej.A na zakupy zapraszam tutaj - KLIKPrzepraszam , że wczoraj nie zaglądnęłam do was, ale rośliny i genetyka zawładnęły moim wczorajszym wolnym czasem ;)