ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

W zamrażalce zalegało mi pudełeczko z masą makową, a jak każdy mnie zrozumie nie mogło się ono zmarnować, bo kocham ją <3 . Ale w lodówce z kolei data serka homogenizowanego powoli się kończyła
A na dodatek miałam straszną ochotę na płatki jaglane
I jeszcze słoiczek po domowym kremie pierniczkowym się skończył.
I jak to zaspokoić chęci człowieka . Ano zrobić pieczone płatki jaglane a'la seromak w słoiczku po kremie pierniczowym
Ale jeszcze muszą być przecież jakieś orzechy w moim śniadaniu ?
Dlatego na wierz posypałam chrupiące i pyszne peckany :)
Pieczone płatki jaglane a'la seromak w słoiczku po kremie pierniczkowym z pekanami
Przepis :
- 50 g płatków jaglanych
- 1/ 3 szkl mleka
- 2 łyżki masy makowej
- skórka z otartej pomarańczy
- peckany
- jajko
- 100 g serka homogenizowanego
Płatki jaglane zalać na noc mlekiem. Rano dodać pozostałe składniki i umieścić w słoiczku . Wierzch posypać posiekanymi peckanami. Piec w piekarniku przez 30 min w temp 180 stopni Celcjusza
Ale to nie koniec pyszności w moim śniadaniu, dlatego że wczoraj upiekłam aż 2 bezglutenowe i wegańskie dyniowe chałki. Aż grzech byłoby nie zjeść do śniadania tak pysznej domowej słodkości
Przepis:
Kruszonka
2 łyżki jaglanej
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki oleju
Chałka
2 i 1/2 szklanki mąki amarantusowej
1/2 szklanki mleka sojowego
30g drożdży
5 łyżek oleju
5 łyżek cukru
1 szklanka musu z dyni
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka roślinnego. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Do małej miseczki wsypujemy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy olej i ugniatając mieszamy ręką.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, czyli mąkę, mleko, olej, cukier, szczyptę soli i mus z dyni. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Ten kto ma robota kuchennego jest szczęściarzem :)
Wyrobione ciasto odstawiamy aż urośnie, powiedzmy na jakieś 15-20 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części i każdą z nich wałkujemy na taką długość, jaka nam odpowiada (lub długości formy, w której najlepiej jest upiec chałkę). Wszystko to robimy na podsypanym mąką blacie. Czubki ciast sklejamy ze sobą i zawijamy pod spód. Pleciemy warkocz, zawijając go do dołu, drugi koniec łączymy i również zawijamy pod spód.
Chałkę umieszczamy w formie pokrytej papierem do pieczenia lub na blaszce z papierem. Lepiej jest piec w formie, ma ładniejszy kształt. Można chwilę odczekać, aż wyrośnie, nie jest to jednak konieczne.
Chałkę smarujemy mlekiem sojowym i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni C.
Inspirowałam się przepisem Anki
Wczoraj na dokładkę zrobiłam jeszcze domowe jaglane kokosanki z przepisu nimhe i i domowy pasztet pomidorowy z cieciorką
Przepis na pasztet :
- puszka cieciorki
- puszka pomidorów
- bazylia, oregano, sól, pieprz ,chilli
Pomidory i cieciorkę odsączyć z zalewy. Następnie dodać do niech przyprawy i zmiksować
Wszystkie składniki umieścić w foremce i piec w piekarniku przez 45 min w temp 180 stopni Celcjusza
Jak jest sobota , to u mnie musza być obowiązkowo zakupy. Ale tym razem będą troszkę większe, gdyż wczoraj dostałam już pierwszą wypłatę. Mogliście widzieć mój zaciesz, kiedy w sumie po wychodzeniu 18 h na mrozie ( wczoraj było najgorzej przez ostatnie 2 h w ogóle już nóg nie czułam , ale za to zrobiłam sobie w sumie przez cały dzień chyba z 1,, 5 przerwy :D) dostałam wyczekiwane, własne zarobione pieniądze i mogę kupić sobie za nie co tylko będę chciała ( jak to u mnie bywa tony ubrań , czegoś fajnego do kuchni i czegoś dobrego ). Oprócz zakupów muszę jeszcze wstąpić po raz enty do biura, w którym pracowałam w wakacje , żeby łaskawa pani sekretarka dała mi pit 11 , bo niestety trzeba się rozliczyć ze skarbówką ( po raz pierwszy :D)
Wczoraj zamówiłam sobie od razu po pracy mąkę migdałową w moim ulubionym bio. Trzeba tylko wyczekiwać środy, bo wtedy ma przyjść.A potem tylko tworzyć z niej pyszne potrawy :)
Miłej i ciepłej soboty po kołderką i z hektolitrami ciepłej herbatki :)
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/01/87-seromak-w-soiku-bezglutenowa-chaka.html