ßßß
Pieczone płatki jaglane a'la seromak w słoiczku po kremie pierniczkowym z pekanamiPrzepis :- 50 g płatków jaglanych- 1/ 3 szkl mleka- 2 łyżki masy makowej- skórka z otartej pomarańczy- peckany- jajko- 100 g serka homogenizowanegoPłatki jaglane zalać na noc mlekiem. Rano dodać pozostałe składniki i umieścić w słoiczku . Wierzch posypać posiekanymi peckanami. Piec w piekarniku przez 30 min w temp 180 stopni CelcjuszaAle to nie koniec pyszności w moim śniadaniu, dlatego że wczoraj upiekłam aż 2 bezglutenowe i wegańskie dyniowe chałki. Aż grzech byłoby nie zjeść do śniadania tak pysznej domowej słodkości
Przepis:Kruszonka2 łyżki jaglanej1 łyżka brązowego cukru1/2 łyżeczki cynamonu1-2 łyżki olejuChałka2 i 1/2 szklanki mąki amarantusowej1/2 szklanki mleka sojowego30g drożdży5 łyżek oleju5 łyżek cukru1 szklanka musu z dyniPrzygotowanieDrożdże rozkruszamy w misce, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka roślinnego. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Do małej miseczki wsypujemy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy olej i ugniatając mieszamy ręką.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, czyli mąkę, mleko, olej, cukier, szczyptę soli i mus z dyni. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Ten kto ma robota kuchennego jest szczęściarzem :)Wyrobione ciasto odstawiamy aż urośnie, powiedzmy na jakieś 15-20 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części i każdą z nich wałkujemy na taką długość, jaka nam odpowiada (lub długości formy, w której najlepiej jest upiec chałkę). Wszystko to robimy na podsypanym mąką blacie. Czubki ciast sklejamy ze sobą i zawijamy pod spód. Pleciemy warkocz, zawijając go do dołu, drugi koniec łączymy i również zawijamy pod spód.Chałkę umieszczamy w formie pokrytej papierem do pieczenia lub na blaszce z papierem. Lepiej jest piec w formie, ma ładniejszy kształt. Można chwilę odczekać, aż wyrośnie, nie jest to jednak konieczne.Chałkę smarujemy mlekiem sojowym i obsypujemy kruszonką.Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni C.Inspirowałam się przepisem AnkiWczoraj na dokładkę zrobiłam jeszcze domowe jaglane kokosanki z przepisu nimhe i i domowy pasztet pomidorowy z cieciorką
Przepis na pasztet :- puszka cieciorki- puszka pomidorów- bazylia, oregano, sól, pieprz ,chilliPomidory i cieciorkę odsączyć z zalewy. Następnie dodać do niech przyprawy i zmiksowaćWszystkie składniki umieścić w foremce i piec w piekarniku przez 45 min w temp 180 stopni CelcjuszaJak jest sobota , to u mnie musza być obowiązkowo zakupy. Ale tym razem będą troszkę większe, gdyż wczoraj dostałam już pierwszą wypłatę. Mogliście widzieć mój zaciesz, kiedy w sumie po wychodzeniu 18 h na mrozie ( wczoraj było najgorzej przez ostatnie 2 h w ogóle już nóg nie czułam , ale za to zrobiłam sobie w sumie przez cały dzień chyba z 1,, 5 przerwy :D) dostałam wyczekiwane, własne zarobione pieniądze i mogę kupić sobie za nie co tylko będę chciała ( jak to u mnie bywa tony ubrań , czegoś fajnego do kuchni i czegoś dobrego ). Oprócz zakupów muszę jeszcze wstąpić po raz enty do biura, w którym pracowałam w wakacje , żeby łaskawa pani sekretarka dała mi pit 11 , bo niestety trzeba się rozliczyć ze skarbówką ( po raz pierwszy :D)Wczoraj zamówiłam sobie od razu po pracy mąkę migdałową w moim ulubionym bio. Trzeba tylko wyczekiwać środy, bo wtedy ma przyjść.A potem tylko tworzyć z niej pyszne potrawy :)Miłej i ciepłej soboty po kołderką i z hektolitrami ciepłej herbatki :)