ßßß
Potrzebujemy:500 g mąki pszennej70 g cukru100 ml oleju1 szklankę mleka25 g drożdżyszczyptę soli70 g cukru - może być brązowy (ja dałam połowę białego i połowę brązowego)3 łyżeczki cynamonuKrok po kroku:Mleko podgrzewamy.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mleko i rozkruszamy drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne.Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie ciasto przez chwilkę zagniatamy, aby je odgazować i wałkujemy na prostokąt.W miseczce mieszamy cukier (lub cukry) i cynamon i posypujemy drożdżowy prostokąt. Zawijamy jak roladę i nożem kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 220⁰C.Smacznego! :)



Zobacz też: