Wykonanie
Dzisiaj coś dla wielbicieli
cynamonu! :DAle i nie tylko, bo do tego przepisu zamiast
cynamonu dodać można inną,ulubioną
przyprawę czy dodatek ;)Pyszne, pachnące, mięciutkie drożdżóweczki,które dobrze będą się czuły również w towarzystwie
cukru pudru lub lukru- wprost idealne na śniadanie - zarówno pierwsze, jak i drugie ;)
Dajcie się skusić! :)
Potrzebujemy:500 g
mąki pszennej70 g
cukru100 ml
oleju1 szklankę
mleka25 g
drożdżyszczyptę
soli70 g
cukru - może być brązowy (ja dałam połowę białego i połowę brązowego)3 łyżeczki
cynamonuKrok po kroku:
Mleko podgrzewamy.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól,
olej,
mleko i rozkruszamy
drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne.Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie ciasto przez chwilkę zagniatamy, aby je odgazować i wałkujemy na prostokąt.W miseczce mieszamy
cukier (lub
cukry) i
cynamon i posypujemy
drożdżowy prostokąt. Zawijamy jak roladę i nożem kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 220⁰C.Smacznego! :)
Zobacz też: