Wykonanie
Składniki:
mąka pszenna 1 kg
jaja 4
drożdże świeże 10 dag
margaryna 1
cukier 1,5 szklanki
cynamon 1
mleko do
drożdży ok.150 mlszczypta
soliolej do posmarowaniaWykonanie:
Mleko zagrzać, dodać szczyptę
cukru i rozpuścić w nim
drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość zalać nimi
mąkę. Dodać
margarynę,
jaja,
sól i dokładnie wyrobić. Gomółkę ciasta posmarować delikatnie
olejem i zawinąć w ściereczkę. Wrzucić do zimnej
wody na ok. 15 minut (aż wypłynie). Wyjąć, podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok.1 cm.
Cukier wymieszać z
cynamonem. Posmarować rozwałkowane placki. Zawinąć w
strucle. Przełożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć,
ostrym nożem, wzdłuż, zostawiając od obu końców i od dołu ok 2 cm. Upiec w piekarniku na złoty kolor.