Wykonanie
Wiele osób nie robi
ciasta drożdżowego w obawie, że źle wyrobi ciasto, które
potem nie wyrośnie lub będzie za twarde. Sama tak myślałam dopóki nie zrobiłam ciasta według poniższego przepisu, który znalazłam na blogu http://zyciezapetytem.pl/nocny-drozdzowiec-owocami-kruszonka/ . Ciasto wychodzi przepyszne i soczyste, a do jego wykonania nie potrzeba dużo czasu.
Ciasto drożdżowe w wykonaniu Babci mojego
Męża stanowiło dla nas pyszną przekąskę podczas wędrówek po górskich szlakach, ale dziś kiedy Babci już z nami nie ma,
będę się starała godnie zastąpić tamto
ciasto drożdżowe.Składniki:Następujące składniki wrzucamy po kolei do miski (nie mieszamy ich ze sobą),
potem przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy najlepiej na całą noc.10 dkg
drożdży1 i 1/2 szklanki
cukru6
jajekszczypta
soli2 szklanki letniego
mleka1 szklanka
olejuSposób przyrządzenia:Rano wsypujemy do podanych wyżej składników 1 kg
mąki pszennej i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Po wymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną
margaryną i posypaną delikatnie
bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy
owoce jakie lubimy, mogą to być
porzeczki,
śliwki czy
jabłka, a ja czasem robię bez
owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki na kruszonkę:1/2 kostki
margaryny3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
cukru waniliowegoSmacznego!