Wykonanie
Przepis z małymi zmianami z tej strony.Składniki:500 g
mąki pszennej7 g suchych
drożdżyszczypta
soli1 szklanka
mleka1
jajko1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
cukru8 g
cukru waniliowegonadzienie :300 g
jagód (u mnie wcześniej odmrożone i odsączone na sitku
borówki)3 łyżki
cukru1-2 łyżek
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę połączyć z
drożdżami, dodać
sól. Wlać
mleko, dodać
jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać
olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok 1,5 h).Następnie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 18 części. Uformować kule i odstawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić jak pierogi i umieścić złączeniem do dołu i delikatnie rolować na kształt owalnych
bułek. Przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Drożdżówki piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.Polukrować.Smacznego! :)