ßßß
Przepis z małymi zmianami z tej strony.Składniki:500 g mąki pszennej7 g suchych drożdżyszczypta soli1 szklanka mleka1 jajko1/4 szklanki oleju1/2 szklanki cukru8 g cukru waniliowegonadzienie :300 g jagód (u mnie wcześniej odmrożone i odsączone na sitku borówki)3 łyżki cukru1-2 łyżek mąki ziemniaczanejWszystkie składniki na nadzienie wymieszać.Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok 1,5 h).Następnie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 18 części. Uformować kule i odstawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić jak pierogi i umieścić złączeniem do dołu i delikatnie rolować na kształt owalnych bułek. Przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Drożdżówki piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.Polukrować.Smacznego! :)