ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z borówkami

Drożdżówki z borówkami

nazwa

Wykonanie

Przepis z małymi zmianami z tej strony.
Składniki:
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
8 g cukru waniliowego
nadzienie :
300 g jagód (u mnie wcześniej odmrożone i odsączone na sitku borówki)
3 łyżki cukru
1-2 łyżek mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok 1,5 h).
Następnie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 18 części. Uformować kule i odstawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić jak pierogi i umieścić złączeniem do dołu i delikatnie rolować na kształt owalnych bułek. Przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Drożdżówki piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
Polukrować.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/03/drozdzowki-z-borowkami.html