ßßß Cookit - przepis na Nocne bułeczki

Nocne bułeczki

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej piekę pieczywo sama. Jakoś tak się złożyło, że ostatnio głównie bułki. Jest kilka powodów, dlaczego to robię. Przede wszystkim to bardzo przyjemne:) Jak dla mnie wyrabianie ciasta drożdżowego to wspaniały relaks. I jak na ironię, mam ochotę piec bułeczki gdy jestem najbardziej zmęczona. Niekiedy po prostu ograniczy mnie czas, bo jakby nie było bułeczki drożdżowe muszą trochę porosnąć. Poza tym zapach bułeczek piekących się w piekarniku, rozchodzący się po mieszkaniu... I niewiele jest rzeczy lepszych niż ciepłe bułeczki na śniadanie. No i wydaje mi się, że takie swoje pieczywo jest jednak trochę zdrowsze.
Przepis na te bułeczki pochodzi z bloga Izy . Polecam wypróbować szczególnie dlatego, że ciasto robi się wieczorem i całą noc czeka ono w lodówce. Rano pozostaje uformować bułeczki i upiec. A są naprawdę smaczne i puszyste.
Składniki:
3 szk. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczane
1 łyżka cukru
40 g świeżych drożdży
1 szk. wody/mleka pół na pół
1 łyżeczka soli
50 ml oleju
1 jajko + odrobina mleka do smarowania bułek
1. Wieczorem.
Drożdże rozpuścić w płynie z cukrem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zagniatać przez około 5min, przykryć, odstawić na 5min, potem zagniatać jeszcze około 3min. Po wyrobieniu uformować kulkę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do lodówki na noc.
2. Rano
Ciasto wyłożyć, uformować bułki, ułożyć na blasze i odstawić na około 20min do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220st. C. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec około 20min.
W sam raz na sobotnie śniadanie:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/04/nocne-bueczki.html