Wykonanie
Pierwszy raz zabrałam się za zrobienie
pieczywa. Zaczęłam od
bułek, których przepis znalazłam u Agi . I bardzo jestem wdzięczna za niego, bo pierwszy wypiek wyszedł mi rewelacyjnie. Zatem się nie zraziłam i
będę próbować dalej. Rzeczywiście zaletą jest fakt, że przygotowujemy je wieczorem, a pieczemy rano i już na śniadanie można się nimi zajadać. U mnie rodzinka była nimi zachwycona :)Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej,- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej,- 40 g świeżych
drożdży,- ½ szklanki
wody,- ½ szklanki
mleka,- 1 łyżka
cukru,- 1 łyżeczka
soli,- 50 ml
oleju,- 1
jajko z odrobiną
mleka do smarowania
bułek.Sposób wykonania:Wieczorem
drożdże rozpuszczamy w
mleku połączonym z
wodą i z
cukrem. Łączymy je z pozostałymi składnikami. Całość zagniatamy przez około 5 minut, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto przez kolejne 3 minuty. Po wyrobieniu formujemy kulkę i wkładamy do naoliwionej miski. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego
bułki, robimy krechę na środku, układamy na blasze i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 °C. Po 20 minutach smarujemy
bułki rozmąconym
jajkiem z
mlekiem. Pieczemy je około 20 minut i możemy jeść pyszne śniadanko :)Smacznego!