Wykonanie
To pierwsze upieczone przeze mnie
bułki, z których jestem na prawdę dumna! :)Są pyszne, idealnie wyrośnięte, miękkie i długo utrzymują swoją świeżość.Idealna zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym dodatkiem!Koniecznie wypróbujcie, bo są o wiele lepsze niż te ze sklepu! ;)A kto by nie chciał
mieć w domu świeżo upieczonego
pieczywa...? ;)Przepis znalazłam na:
chleby.info
Potrzebujemy (ilość na 14 bułeczek):540 g
mąki pszennej1 łyżkę
mąki ziemniaczanej125 ml ciepłej
wody125 ml
mleka85 g
oleju40 dag
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczkę
solipestki dyni1
jajko i 2 łyżki
mleka do posmarowania
bułekKrok po kroku:Do naczynia wlewamy
wodę, kruszymy do niej
drożdże, zasypujemy
cukrem i dwoma łyżkami
mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Pozostałą
mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy
mleko,
olej i gotowy rozczyn
drożdżowy.Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich
bułki: z jednej części ciasta formujemy wałeczek, na środku tworzymy "supełek", prawy koniec wałeczka chowamy pod spód bułeczki, lewy koniec wałeczka przekładamy przez górny otwór "supełka".Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.Po tym czasie roztrzepujemy
jajko, dodajemy
mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je
pestkami dyni.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez 20-25 minut.Smacznego! :)