ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

To pierwsze upieczone przeze mnie bułki, z których jestem na prawdę dumna! :)
Są pyszne, idealnie wyrośnięte, miękkie i długo utrzymują swoją świeżość.
Idealna zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym dodatkiem!
Koniecznie wypróbujcie, bo są o wiele lepsze niż te ze sklepu! ;)
A kto by nie chciał mieć w domu świeżo upieczonego pieczywa...? ;)
Przepis znalazłam na: chleby.info
Potrzebujemy (ilość na 14 bułeczek):
540 g mąki pszennej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
125 ml ciepłej wody
125 ml mleka
85 g oleju
40 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczkę soli
pestki dyni
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
Krok po kroku:
Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.
Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki: z jednej części ciasta formujemy wałeczek, na środku tworzymy "supełek", prawy koniec wałeczka chowamy pod spód bułeczki, lewy koniec wałeczka przekładamy przez górny otwór "supełka".
Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.
Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je pestkami dyni.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez 20-25 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/bueczki-pszenne-z-pestkami-dyni.html