Wykonanie
Domowa piekarnia się rozkręca! :)Postanowiliśmy, że będziemy częściej (a może nawet już zawsze!) piec bułeczki w domu.Dzisiaj kolejna ich odsłona - tym razem wersja pszenno-żytnia.I tym razem bułeczki wyszły przepyszne! :)A zapach, który unosi się w domu jest niesamowity!
Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):340 g
mąki pszennej200 g
mąki żytniej1 łyżkę
mąki ziemniaczanej125 ml ciepłej
wody125 ml
mleka85 g
oleju40 dag
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczkę
solipestki dyni1
jajko i 2 łyżki
mleka do posmarowania
bułekKrok po kroku:Do naczynia wlewamy
wodę, kruszymy do niej
drożdże, zasypujemy
cukrem i dwoma łyżkami
mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Pozostałą
mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy
mleko,
olej i gotowy rozczyn
drożdżowy.Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich
bułki.Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.Po tym czasie roztrzepujemy
jajko, dodajemy
mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je
pestkami dyni.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez 20-25 minut.Smacznego! :)